TEATER. Europaradiisita nukud elada ei saa

Kõik algas ühest septembrikuisest tele­fonikõnest, kui mahe, aga innukas naisehääl tutvustas mulle ELTA Stuudio tegemisi ja palus mul nende näidendit vaadata. Tema jutust jäi mulje, et tegemist on millegi eepi­lisega, suisa uue “Kalevipojaga”. Tegemist on Erlend Lõwi kirjutatud ja lavastatud euroskep­tilise lavastusega “Doktor Saimoni võlusau”.

Võtsin jalad selga ja läksin Westholmi kooli, kus käratsev lastekari kannatamatult etenduse algust ootas.

Lavakujundus ehmatas oma pilla-palla toredusega – hõbetorne kaunistasid taaveti tähed ja sifoonrätikutega poldud koonerdatud. Kaks viiuldajat ja klaverimängija lasksid kõla­da klassika kauneimaid pärle.

Reibas Saabastega Kass luhvtitas valesa- jalisi ja pidevalt vihjati kadunud kümnele miljonile. Nukukuningriigis algas järjekordne töökas päev. Aeg-ajalt marssis lavale sauaga võlur doktor Saimon, kes maadles raskusjõu ja gravitatsiooniga.

Kepsakas euroemme žestikuleeris ägedalt ja juhatas vägesid. Vedrunukud keerati üles jaterve etenduse jooksul sooritasid nad mono­toonseid liigutusi, et ennast ja teisi hulluks ajada. Rääkides Euroopa Liidust vabanemi­sest, võttis euroemme sisse töölise ja kol­hoositari poosi, millest mulle jäi mulje, et EL alternatiiviks peetakse N.Liitu - et seejärel võtta sisse Hitleri poos.

Oodati eurorevidenti. Äkitselt ilmus lava­laudadele Põhjavana, kes kutsus üles kaitsma emakeelt ja kodumaad. Seejärel ülistati võlur Saimonit. Vahepeale natuke jõu- ja ilunum b­reid. Lugu lõppes kuidagi ootamatult, ilma erilise puändita ja jättis kõik otsad lahtiseks. Et igaüks võiks juurde mõelda, mida tahab.

Pärast etendust müüdi kõiksugu kirevat nänni, mille keskel troonis uhkelt raamat “Euroopa Liit” tagantvaates. Ainuüksi sel­lepärast tasus ohverdada poolteist tundi, et osa saada eurojandist, mille allhoovused või­vad jääda tabamatuks, kui neid ei toeta vaata­ja vohav fantaasia.

Marju Õunpuu, europessimistlik (teatri)vaatleja

(Sirp, 24. november 2000)

20001124 sirp.jpg